fredag 11. september 2009

Hvis jeg kunne forandre én ting i verden

fredag 11. september 2009

Solskygge skrev for noen dager siden om en utfordring hun hadde fått – hva ville hun velge hvis hun kunne forandre én ting i verden? Svaret hennes var vakkert; “Jeg ville sørget for at alle mennesker fikk oppleve ekte vennskap og gleden det medfører.” Vel, etterpå har jeg tenkt og fundert, hva ville jeg velge om jeg kunne forandre én ting? Jeg har unnlatt å lese andres blogginnlegg om dette temaet i dagene som har gått, for ikke å bli påvirket (eller stjele andres tanker, noe jeg altså godt kan ha gjort, men da er det i hvert fall helt utilsiktet).

Jeg har kommet fram til at det jeg ville svingt tryllestaven over er respekt. Ikke liksomrespekt som i at joda, jeg skjønner hva du sier, men det jeg har å si er alltid mer riktig. Jeg mener R.E.S.P.E.K.T. med store bokstaver (og punktum i mellom og fete typer, som du ser).

Respekt begynner hos en selv – jeg mener man må ha en viss grad av respekt for seg selv for i det hele tatt å kunne respektere andre. Å kunne si til seg selv i speilet (eller uten speil, for den del) at “jeg duger, jeg er unik, jeg er verdifull, verden behøver akkurat meg!” For det ligger en grunnleggende trygghet i det å vite at man er verdifull uansett, og da er det så mye enklere å trygt kunne si til noen; “Jammen har vi forskjellige meninger, men jeg respekterer deg for dine.” I tillegg vil man kunne finne rom i seg til å respektere hverandre for utseendet, for seksuell legning, for religiøs overbevisning, for hudfarge, for etnisk opprinnelse, for politisk tilhørighet (det gjelder selvfølgelig ikke de som stemmer Frp, hehe), for alt levende liv på jorda – både på to og fire bein og seks bein og de som ikke engang har bein, for at du tør å være deg og skille deg ut fra mengden, for for for … Etter at jeg har svingt tryllstaven vil respekten bre vidt og bredt om seg på hele kloden, ser du.  I min naivitet ser jeg at det ikke lenger er grunn til å krige om et land flere vil ha størst del og mest goder av, for vi respekterer jo alles ønsker og rettigheter om å dele landet redelig i fred og fordragelighet.

Respekt er å lytte til andre og vite med hele seg at også de er like verdifulle som deg! Ja, det ville jeg forandret på om jeg måtte velge bare én ting.

Kyllingrespekt

Illustrasjon: Doug Savage

5 kommentarer:

Solskygge sa...

Et flott og godt ønske!

Jorunn sa...

Ordet respekt har den fordelen at det er entydig. Den som respekterer andre,godtar dem som likestilte. Jeg synes dette ordet i mange sammenhenger skulle erstatte ordet kjærlighet, for "kjærlighet" kan bety alt og ingenting.
Ingen kan ydmyke,voldta eller drepe mennesker de føler respekt for.

Trine Grung sa...

Flott skrevet og jeg er veldig enig. Respekt er et sterkt ord...

Neglecta sa...

Solskygge; Takk for det, og takk for anledningen til å fundere litt. =o)

Jorunn; Amen. Jeg er så enig, så enig. Takk for god kommentar!

Neglecta sa...

Hei Trine! Kommentaren din hadde havnet i moderasjonskø hos meg og lå dessverre noen dager uoppdaget. Respekt er et viktig ord - kanskje det viktigste, jmf Jorunns kommentar. Tusen takk.

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates