tirsdag 26. mai 2009

Oppskrifter - en utfordring

tirsdag 26. mai 2009
Den søte og aldri for grønne Tante Grønn har utfordret meg til å dele oppskrift(er). Det var litt vrient faktisk, for jeg er en sjelden bruker av skriftlige veiledninger når jeg lager mat. Dessuten har jeg vanskelig for å følge klokka og kokkelerer helst etter prinsippet ”Njæ, nå tror jeg det nærmer seg ferdig.” Dette kan selvfølgelig bety at jeg ikke egner på kjøkkenet og at jeg er ei elendig kokke, eller at jeg er overlegent superbra og derfor ikke trenger oppskriftene. Nuhvel…

La meg presentere en av de feteste og deiligste oppskriftene jeg har. Den er yummi både til lunsj, middag og kvelds, og inneholder noen av mine absolutte smaksfavoritter:


KANTARELLPAI


Paideig:

50 g romtemperert smør
4 dl hvetemel
1 ½ dl melk
2 ts bakepulver

Stapp ingrediensene i en food processor eller elt sammen for hånd. Kjevle ut til en rund leiv. Smør en springform på 26 cm i diameter og kle den med deigen. (Jeg legger gjerne bakepapir i bunnen, slik at den lett lar seg løfte over på annet fat ved servering.) Trykk deigen godt oppover kantene, prikk med gaffel og sett formen kaldt mens du lager fyllet.


Fyll:

½ kg karbonadedeig
2 løk
2 hvitløksfedd
½ liter kantarell eller annen fersk sopp
3 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper

Skrell løken og skjær den i skiver. Finhakk hvitløksfeddene. Stek løk og hvitløk mykt og blankt i litt smør. Det skal ikke bli brunt. Ta ut løken og brun karbonadedeigen. Krydre med salt og pepper. Stek sopp. Fordel løk, karbonadedeig og sopp lagvis i paiformen.


Topping:

3 dl crème fraîche
4 ss majones
4 dl gulost

Bland sammen ingrediensene og hell over fyllet.

Paien stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter.

Serverer du den med hvitløksbaguetter og salat vil du bli elsket i all framtid. Beklager at teksten ikke er fotoillustrert, som matblogging seg hør og bør, men retten passet dårlig inn med dagens skoleavslutning (i regnvær).

Nåh, jeg tenker du har lyst på en liten godbit til kaffen etterpå også, ikke sant? Som om du ikke skulle være overmett og kvalm allerede. Jeg byr deg på:


NOUGATSNITTER

400 g nougat
25 g hasselnøtter
25 g valnøtter
50 g sjokolade

Smelt nougaten forsiktig i vannbad. Vend inn hakkede nøtter og sjokolade. (Ett av nøtteslagene kan med fordel byttes ut med pistasjenøtter, min anbefaling.) Fordel massen i en form på ca 15 x 15 cm fôret med aluminiumsfolie, og sett den i kjøleskapet i minst 3 timer. Rett før servering skjæres nougaten i biter og legges på fat.

Velbekomme, nå kan du endelig få lov å velte deg over på sofaen!

Utfordringer skal som kjent sendes videre og Frk Plosiv er vel ei jente med nese for nye sådanne? Ikke minst for at jeg er nysgjerrig på om du kommer med en god oppskrift med innhold av sjokolade…

Forresten, maisplantene mine har nådd 62 centimeter på strømpelesten.

11 kommentarer:

Anonym sa...

OoH, utfordring! Akkurat det jeg trengte midt i eksamenskonsentrasjonen.;) Jeg har en nese for sjokolade iallfall, det skal være sikkert og visst. Oppskrift kan ventes i løpet av uka!

Anonym sa...

PS: Jeg leste først at marsipanpølsene dine hadde nådd 62 cm på strømpelesten... Det syntes jeg hørtes rart ut... ;p

Tante Grønn sa...

Trenger ikke bilder av dette. Får vann i munnen bare av å lese :)

Solskygge sa...

Den paien er verdens beste! :)
Jeg bare gleder meg til neste gang jeg får den på tallerkenen!

Hehe, 62 cm høye marsipanpølser hørtes spennende ut. *fniser til Plosiv*

Neglecta sa...

Plosiv; Det var det jeg tenkte, at du trengte litt avbrekk fra eksamenslesing. Om du vil kan du lage den som liste. *fnis* Hehe, har aldri prøvd å plante marsipanpølser faktisk, men det kan jo være de vokser like godt som mais?

Tante Grønn; Vann i munnen og kolesterol i mengder. =o)

Solskygge; Det er sant, du har jo smakt den du! Den fyller magen og sansene godt. Skal se det blir en reprise på den. Med rødvin til kanskje?

Solskygge sa...

Definitivt med rødvin til!

Hellig Lykke sa...

lurer på om den paien går an å lage glutenfri?? tror jeg må prøve det på freddas kvelden når hulemannen er klar til kos og rødvinen som jeg fikk av voksenelevene mine for avsluttet kurs skal åpnes.... Jaaaaaa

Neglecta sa...

Det burde helt sikkert gå an! Det finnes vel gode nettsider med glutenfrie oppskrifter, så en paideig er nok en enkel sak. Lykke til, både med pai, kos og rødvin! Det høres ut som om det blir en bra kveld. Og det beste er at det sikkert blir litt left-overs til lunsj på lørdag. ;o)

Tante Grønn sa...

He he, jeg drømte i natt at jeg skulle lage kantarellpaien din :-D
Leser man for mye blogger, når man til og med drømmer om det..? *undrende*

Neglecta sa...

Hihi, jeg tror det betyr at du trenger å unne deg en fet og god kantarellpai. Drømmer skal tydes bokstavelig! Nesten... =o)

Solskygge sa...

Det håper jeg da inderlig ikke, for da er det ikke lenge før Jens Stoltenberg står på døra mi med en kylling i handa!

Men i Tante Grønns tilfelle skyldes det helt klart bare at hun må lage denne paien! :)

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates