tirsdag 19. mai 2009

This week's corn update

tirsdag 19. mai 2009
I dag er de tidligere ørsmå maisplantene mine hele to uker. Et skikkelig jubileum, med andre ord. Fire spirer fikk nytt hjem på lørdag og fire andre skal få ny mor i dag. Når man ingen kjøkkenhage har, er det nok enklere å finne plass til ni planter enn de seksten det var. (Hey, det rimte også jo!) Forresten leste jeg et sted på nett at det finnes mange forskjellige typer mais – og at stenglene kan bli fra halvannen til tre (!) meter høye… Mon tro hvilken type jeg har? Jeg innbiller meg at de hører til i den siste kategorien, for nå er den lengste allerede 52 cm. … Det begynner vel egentlig å haste litt med å få dem ut i jorda, og de få gjenværende må jeg da kunne finne en plass til. (Er du klar over hvor høyt tre meter er eller?!)


Jeg lurte jo litt på hvitløk også, og ettersom det ikke bare er meg som lurer på hvordan den skal dyrkes, så har jeg hentet denne informasjonen fra en nettside for økologisk landbruk:

”For at hvitløk skal utvikle store, fine løker bør den settes på en
lun, varm plass i sand- eller moldholdig leirjord. De fleste hvitløksorter settes om
høsten fra slutten av august til begynnelsen av oktober, omtrent fire uker før frost og tele kan ventes. Det er også mulig å plante hvitløk tidlig på våren, men resultatet blir som regel ikke like bra.

Del opp løken og sett hvert fedd ca 5 cm dypt, med spissen opp. Ha ca 10-15 cm
planteavstand og 20-30 cm mellom radene. Hvitløk konkurrerer dårlig med ugras, så det lønner seg å være nøye med lukingen. Legg gjerne på godt med jorddekke. Eventuelle blomsterstengler knipes av for å gi best mulig løkutvikling.

Hvitløk høstes når bladtoppen begynner å bli brun og vissen, ofte i annen halvdel av
juli eller begynnelsen av august, og før skallet som er rundt feddene sprekker opp. Hvis det skjer, vil lagringskvaliteten forringes og den vil heller ikke se så fin ut. Hvitløk tørkes på en luftig plass ute i 1-2 uker og oppbevares deretter hel på en
tørr og luftig plass.”

Såh, nå er det bare å vente til høsten. Greit å ha litt tid i mellom hvert prosjekt, så mine ellers hvite fingre ikke blir alt for grønne…

3 kommentarer:

Solskygge sa...

Nå vet jeg jo hvor jeg kan plukke mais til høsten. *fnis*
Men den hvitløken hørtes spennende ut.

Neglecta sa...

Her blir det nok annonsert selvplukk med ni maisplanter ja, hihi. Antagelig hadde det dukket opp en del skuffede ansikter. Hvitløk kan helt sikkert plantes i krukker på en eventuell balkong også, hvis man ikke har sånn fin moseflekk som her i det neglectiske hjem. =o)

Neglecta sa...

Eller altså, øøh, moseflekken er UTENFOR hjemmet, for så vidt...

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates