søndag 24. februar 2008

Arbeidslivets vanskelige valg

søndag 24. februar 2008
Dersom man kunne starte helt fra scratch igjen, hvor ville man begynne? Jeg tenker altså på om man fikk muligheten til å ta en ny utdannelse, velge et nytt yrke. Det er mye spennende å velge mellom – og mye som ikke er så spennende selvfølgelig. Men det er også veldig mange yrker som man aldri egentlig har tenkt på at finnes. Det er jammen litt av et mylder av mennesker som behøves for å holde hjulene i gang i et land!

Godt hjulpet av Jobbfeber, har altså jeg fundert litt over hva jeg kunne tenkt meg – og hva jeg overhodet ikke ville passet som:

Agronom i økologisk landbruk – Hm, ja dette er jo i vinden for tida. Kanskje ville jeg blitt inspirert til å velge enda mer grønt i det daglige, og å bo landlig tror jeg ligger for meg. Det er et viktig yrke som bidrar godt til både miljøkampen og folks holdninger. Men jeg tror likevel andre skal få ta seg av dette.

Antikvarbokhandler – Eey, tenk å vasse i bøker fra morgen til kveld. Starte dagen med gullord fra kjente og ukjente, forsvinne inn i hemmelige verdener i lunsjpausen og vandre hjemover på ettermiddagen med helt nye ideer i kroppen! Det måtte vært noe. Jeg liker å lese. Men er det ikke mye støv, midd og muggsopp i sånne gamle bøker da tro? Klarer meg nok uten det. Jeg kan jo heller stikke innom et antikvariat i ny og ne.

Ambassadør – Nja, jeg er nok ikke så god på å representere, dinere fiffen og holde alle de små samtalene i gang. I tillegg har det vel i disse dager nærmest blitt en ekstremsport i enkelte land… Nope, for glad i livet.

Ambulansearbeider – Ja, dette hadde vært noe for meg. Dersom jeg var litt yngre ville dette vært førstevalget.

Arkeolog – Dette yrket var min store barndomsdrøm. I svært mange år fantaserte jeg om store utgravninger i Egypts skjulte skatter, med nitid pirkearbeide og spennende historie. Drømmen forsvant med innsikten om at jeg ville trenge større mattekunnskap, og min mangeårige aversjon på akkurat det feltet. Og man har da National Geografic Channel!

Asfaltør – Hm, hører ikke dette yrket egentlig til mannfolk? Tror ikke jeg har sett mange kvinns i sommergatene, med brystet blottlagt for steking… Kanskje er det trafikkfarlig også? Og det vil jeg jo ikke bidra til.

Badevakt – Her får jeg helt ufrivillige assosiasjoner til Baywatch. Ikke ville jeg gjort meg svært godt løpende på stranda i rød minibadedrakt, og heller ikke ville jeg gått i vannet dersom en av badegjestene ble angrepet av hai. Nei, da hadde jeg dratt beina godt oppunder meg i utsiktstårnet og gjemt meg bak redningsbrettet.

Baker – Yummi, jeg liker bakevarer! Nystekte kanelsnurrer, ferske baguetter eller varmt brød på morgenkvisten. Men står ikke bakerne ukristelig tidlig opp da? Og morgenbrød kan jeg jo få sånn ellers også…

Bunadtilvirker – Kjøpte en gang stoff for å brodere egen bunad, men kom dessverre ikke lenger enn til mansjetter og kragen på skjorta. Resten ble liggende alt for lenge, og til slutt solgt tilbake til butikken jeg hadde bestilt den i. Tålmodigheten min strekker nok ikke til her.

Fagarbeider i reindriftsfaget – Et artig forslag. For det første fordi det her ikke finnes et reinsdyr på svært mange mils omkrets. Har ikke sett NRKs programserie om dette, men jeg så Mikkel i Farmen og man må jo si at han hadde overlevelsesinstinktet i behold… Tror det blir for vanskelig å gjennomføre her jeg bor. Naboene hadde nok ikke vært overbegeistret, for vi har forbud mot dyrehold.

Fengselsbetjent – Det kunne faktisk vært et spennende yrke, synes jeg. Men jeg tror jeg ville irritert meg litt over systemet og endt opp med magesår.

Filosof – Aha! Her kunne jeg gjort meg. Jeg liker å filosofere. Men jeg har oppdaget at filosofer bruker veldig mange flotte og fremmedartede ord, og jeg liker best å holde meg på det litt hverdagslige. Å få betalt for å synse måtte jo vært artig likevel.

Forfatter – Her ser jeg for meg en liten skrivestue med fyr på peisen, hvor inspirasjonen flyter fritt hele døgnet. Aah, det hadde vært noe å fått til! Og kanskje blir man gift med en kongelig også…

Fotojournalist – Ja, det hadde vært moro! Her kunne kreativiteten fått utfoldet seg. Sammen med reiselyst og skildringsbehov kunne dette fort blitt et realistisk ønske kanskje.

Fotomodell – Moahaha, det skal jeg spare dere for.

Frelsesarmeoffiser – Det virker som om de er en lystig gjeng med gitaren på skulderen, og samholdet virker flott. De gjør en viktig jobb i samfunnet vårt som staten har en tendens til å ignorere. Men vil det kle meg å stå på torvet ved julegryta i 20 minus hele ettermiddagen? Tror nok at jeg hadde vært en smule avvisende etter en times tid…

Frisør – Nei! Jeg kan ikke for noe i verden tenke meg å ta i fremmede hoders hår! Fett, lus, møkk. Urk!

Galopptrener – Tror vi velger den på hjemmebane isteden.

Gravør – Nope, been there, done that.

Havbunnsinstallatør – Hva i alle dager gjør man i dette yrket? Installerer havbunner? Må jo i så fall være veldig kjekt å få en del utdannet innen dette i Afrika for eksempel. Så kunne de fått noen innlandshav, eeh…

Keramiker – Ville ikke det vært moro da? Jo, det tror jeg sannelig. Eneste problemet er at jeg overhodet ikke klarer følelsen av tørr leire på hendene. Ståpels på hele kroppen!

Kommunalt ansatt – eeh, er det et eget yrke?? Kan jo se ut som om man får med en livstidsgaranti på kjøpet.

Konsulent/rådgiver i NAV – Her skulle jeg gjerne gått inn og reformert hele systemet!

Korrekturleser – Hehe, det hørtes kjent ut, og ja, det kan jeg alltids gjøre.

Kriminolog – En stund var jeg faktisk inne på tanken om dette yrket, og i skrivende stund kan jeg heller ikke huske hva som stoppet meg. Definitivt en spennende jobb hvor man kan få brukt mye av seg selv til å gjøre ting man brenner for.

Kunstner – Denne kategorien er ganske bred. Blir man ikke hotshot havner man vel ganske langt bak i lønningskøen, men likevel hadde det vært artig å kunne kalle seg ved denne yrkestittelen.

Kystskipper – Med min dårlige balansenerve tror jeg resten av besetningen snart ville vært drittlei av å fly til og fra med spyposer til skipper’n…

Lærer – På de laveste barnetrinnene kunne jeg tenkt meg det, men la meg for guds skyld slippe de overmodige tenåringene!

Miljøterapeut – Dette hadde også vært givende faktisk.

Misjonær – Tja, sånn for reiselysten sin del kjenner jeg at det trekker i kofferten, men jeg vil ikke dytte min tro på noen dessverre.

Modist – Sikkert kreativt, men hatter er liksom ikke min greie…

Naturforvalter – Kanskje et yrke som blir mer og mer viktig i den store sammenhengen, og som definitivt kunne vært noe for meg. Jeg liker naturen, både i storm og stille, men kunne man fått halvårsoppdrag tro? Vinteren og jeg er ikke så gode venner…

Pikkolo – Er det virkelig noen der ute som utdanner seg til pikkolo? Og la meg da få spørre: hvorfor det? Det er klart det kan friste med en statistjobb i Hotel Cæsar, men…

Prest – Kan nok ikke helt se for meg denne dama i prestekjortelen. Og heller ikke at jeg noen gang skal kunne forkynne noe jeg ikke selv står for.

Pølsemaker – Da hadde i hvert fall eldstemann blitt fornøyd! Han er et ordentlig pølsedyr.

Rengjøringsassistent/Vinduspusser – Er redd jeg har blitt alt for godt vant nå gitt…

Rådmann – Jeg synes jeg ser en tendens til at nærmest hvem som helst kan hoppe inn på den plassen, så utdannelse til dette tror jeg man kan hoppe over. Ikke virker det som om de fikser yrke sitt så bra heller alle.

Saksbehandler – Her kunne jeg faktisk gjort det bra. Jeg evner å se ting fra flere sider, kanskje både en fordel og en ulempe. Kommer vel an på hvor man blir ansatt.

Skattefogd – Auda, nei fri og bevare meg vel!

Sosionom – Mitt yrkesvalg nummer to i ungdommen, da jeg skjønte at arkeolog var for mattegenier. Av sammensatte årsaker ble ikke det noe heller.

Strikkehåndverker – Mitt siste strikkeprosjekt var en vest – på 80-tallet…

Sufflør – Oj, det hadde vært moro! Sitte nedi boksen (eller er det kanskje ikke sånn lenger?) og hviske hva andre skal si. Jeg må innrømme at det hadde vært vrient for barnet i meg å holde tyst da… Tenk så mye artig en kunne hatt det – til en fikk sparken.

Nei, det er alt for mye å velge i. Her får man gjøre et dypdykk i sitt indre og holde tunga i den rette munnen, skjønner jeg. Noen gode forslag?

4 kommentarer:

Mysterikaoset sa...

Jeg satt lenge å funderte over hva en matteknolog drev med...Helt til jeg skjønte at det ikke sto "matte-knolog", men "mat-teknolog!" *humrer*

Tja, hva skal man bli? Det faktisk en jungel av yrker der ute. Mange fler enn hva jeg trodde, faktisk.. Hm.

*komme tilbake til*

Neglecta sa...

He he, kanskje man kan bli "knolog" i et annet fag? Jeg kunne kanskje gjort meg som "Te-knolog" for jeg er jo glad i te. =o)

Ja, det er jammen mye å velge mellom, og mye interessant!

Mysterikaoset sa...

Te-knolog er alltid fint! Hehe...
Men fiskehelsebiolog hadde nok vært spanande. *ironisk*

Tenk om man kunne valgt akkurat som man vile, du. Litt av det og litt av det og litt av det. Det hadde vært kult det. :)

Neglecta sa...

Ja, jeg kikket litt på fiskehelsebiolog jeg også, men fant ut at jeg ikke er SÅ interessert i fiskens helse i grunn...

Kven kveit, hvis vi kan velge akkurat det vi vil, så kan vi kanskje gjøre litt av det ene og litt av det andre. =o)

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates