søndag 8. februar 2009

Kroppsmyter - en liten oppklaring

søndag 8. februar 2009
Som mamma til to guttevampyrer og ekstramamma for en liten tass til, bekymrer jeg meg litt for enkelte myter som verserer i mannsdominerte miljøer. For at de skal få en liten rettledning inn i de voksnes verden, tenkte jeg det var lurt å nedkjempe noen av mytene:

Myte: Å rape er tøft!
Fakta: Galt. Det kan aldri bli tøft å slå seg på brystkassa og slippe ut luft fra innvollene i flere desibels styrke. Ikke engang hvis du ikke slår deg på apebrystet. Riktig handling er å slippe luften opp av halsen med leppene lukket. Deretter, si unnskyld (se i ordboka dersom det er et fremmedord). Nei, det er ikke greit å gjøre det om igjen selv om du har sagt unnskyld!

Myte: Det er et uttrykk for virilitet å klø seg på ballene i andres påsyn!
Fakta: Galt. Det forteller tilskuerne en eller flere av disse tingene; Du er så langhåret at snoppen henger fast og lugger. Du er klam og svett i skrittet. Du har flatlus eller andre itching kjønnssykdommer. Du har tredagersskjegg på feil sted. Du tror du er Michael Jackson. Ingen av disse alternativene er av interesse for dine medmennesker. Ville du like det om dama di klør seg i skrittet i et familieselskap? Nei, jeg tenkte meg det. Riktig handling er å holde fingrene fra fatet i offentlig rom eller vær så ytterst diskret som mulig.

Myte: Folk liker å høre og se at jeg spiser!
Fakta: Galt. Hvordan kjever og tenner samarbeider med tunge og spytt har de fleste førstehåndskunnskap om. Svært få, om noen, trenger eller ønsker annenhåndskunnskap på dette feltet. Nei, det spiller ingen rolle om du har nyblekede tenner eller om du bare snakker med noen på telefonen. Mat og telefon, eller mat og åpen munn i det hele tatt, hører ikke sammen under noen omstendighet. Riktig handling er å lukke gapet når du spiser. Ikke slurp i deg mat eller drikke. Ikke vis fram tygd mat i munnen og for guds skyld; ikke slafs! Det er en grunn til at du er utstyrt med lepper fra naturens side og evnen til å lukke dem. Av samme grunn har du fått utdelt to ører, men bare en munn – noe som gjør det dobbelt så lett å høre selv at du slafser.

Myte: Ingen ser meg når jeg piller nese!
Fakta: Galt. Det er alltid noen som ser deg. Det er ikke sjarmerende eller dannet å dra lange klatter med slim ut av nesa. Nei, det er heller ikke tegn på kreativitet om du lager fine runde kuler av dem. Vil du treffe med kuler i kurv, gå til innkjøp av basketball og utstyr. Særs få liker nemlig å tråkke barbeint på harde runde busekuler. Det er heller ikke tegn på oppfinnsomhet å sette de klebrige fast under bordplata eller sofaen. Det samme gjelder bilsetet. Riktig handling er å gå et sted du kan være for deg selv, finn tørkepapir og snyt nesa. Dersom ikke det fungerer, ta papir rundt fingeren og før den opp mot bihulene. I verste fall, ta busen diskret ut (nei, ikke med tommelfinger) og tørk den av på papir. Kast i søppelbøtte eller toalett.

Myte: Promping er tegn på maskulinitet!
Fakta: Galt. Hvis du nødvendigvis må tolke flatulens som et tegn på noe som helst, så må det være at du har et uregelmessig kosthold eller har spist mye løk, bønner eller kål. Riktignok er det normalt å slippe luft mellom fjorten og tjuetre ganger i døgnet, men må det være akkurat når du har satt deg til bords i et selskap eller når du besøker svigermor? Ingen finner det særlig trivelig å bli innhyllet i svovelstank ved et måltid, bortsett fra de aller minste barna som alltid gleder seg over å ha likesinnede i nærheten. Riktig handling er å knipe igjen musklene i rektum slik at flatulensen møter stengt dør. Slipp den ut i frihet ved en mer passende anledning – altså når du er alene eller sammen med noen som elsker deg betingelsesløst.

Enkelte av disse mytene er ikke forbeholdt menn, likevel tør jeg å påstå at det er en overvekt av sistnevnte kjønn som har behov for en oppklaring. Jeg skulle også like å se en tilsvarende liste over typiske jentegreier, vi har mye rart for oss på vår måte. Noen som tar utfordringen?

8 kommentarer:

Sokken sa...

Kropps- og spiselyder er ikke min sterkeste side, det innrømmer jeg tvert. Som du sier, det er to ører og en munn og ergo fullt mulig å være bevisst på hvilke lyder man lager.
Som dette spørsmålet jeg fikk på nevro'n; "Har du dårligere bordskikk hjemme enn når du spiser borte". Det er nok mange som har det, men det er lov å spise pent sammen med sine nærmeste også uten slafsing og andre ulyder. Selv prøver jeg å spise lydløst og er kanskje helt på den andre sida, men jeg synes det skal være slik.

Så på en liste over "uvaner" ang oss jenter, så vil jeg tro at gutta synes vi er noen fisefine og pertentlige skapninger som ikke tåler spiselyder og en god rap.
Kanskje er det slik at vi er fisefine, men jeg synes det handler om høflighet være seg om det er ukjente eller de aller nærmeste.

Jeg vet ikke hva gutta ser på som irriterende hos oss jenter, men klaging på egen kropp vil tro ligger på en god nr 1, kanskje?

Jeg hører gjerne menns liste over kroppsmyter eller hva det nå måtte være, jeg også. *nysgjerrig*

Må innrømme jeg sitter her og humrer enda over denne setningen; "Ville du like det om dama di klør seg i skrittet i et familieselskap?" Jeg lurer virkelig på hva folk hadde sagt hvis jeg begynte med det. Høyst sannsynlig at jeg hadde en suspekt kjønnssykdom.. Men jeg tror det prosjektet skal få ligge.

Og by the way; det ligger en utmerkelse til deg inne hos meg.

McD sa...

*humrer*

Jeg tror ærlig talt du har et anstrengt forhold til kroppslyder og hva som egentlig er fullstendig naturlige prosesser jeg da. En ørliten fobi om du vil?

En rap er kanskje ikke vakkert, men nødvendig.Det hender de stormer mot utgangen når en minst venter det. En ups sorry er grei.

Juvelene må ligge riktig. Klør det, vil det bli klødd.
Så kvinner; klø i veg om det trengs.

Kverning av mat behøver man ikke bivåne. Det er jeg enig i. Men mat skal spises når den er varm. At noen da skravler, stiller spørsmål osv som krever respons fordrer enten at man responderer som du ønsker og en sitter igjen med snerket kald saus og kald mat, eller man holder fint kjeft inntil middagen er over. Hvilket åpenbart sikkert vil fremme barnas middagslyst. not. Suppe kan slurpes forsiktig.
Så da ligger ansvaret like mye hos de/dere som gir bengen i kald mat, og som spør og graver om enhver minste ting.

Det vil nok sannsynligvis være noen som ser om en graver i snorketreet ja. Men det er altså viktig med åpne luftveier. Første regel i førstehjelp det. Preventivt altså. ;-)
Men å diktere hvilken finger man skal, eller ikke skal benytte er overtramp. Skogsneglen må ut nemlig.

Målsettingen rundt prompingen er god. Men slik dypkonsentrering på å holde "exit" lukket medfører at man ikke er spesielt delaktig i noe annet rundt bordet, da en latter, et nys, en host osv kan gi en skikkelig spoiler i form av ukontrollert utblåsing som følge av gassopphopning under trykk.

Jentegreier? hmm
Gnag over egen kroppslig forfatning er en ja.. ;-)
Den omfatter fryktelig mye med mange konsekvenser.

Hårspray som gjør baderomsgulvet til en hasardiøs ferd om en må inn der.

Lange hårtjafser absolutt overalt, Og som tetter sluk, sitter fast i håndkler selv etter vask, og tvinner seg rundt overalt når en tørker seg. ;-)

Skal man ut i postkassa eller en lyntur på nærbutikken er det ikke et must at man i allefall har gjort et "seriøst" forsøk på å se ut som en modell fra Dior.

Vero sa...

hehe godt å få oppklaring i det ;)

Neglecta sa...

Sokken; Jeg tror de fleste kanskje har dårligere vaner hjemme enn borte, og det kan man jo si at det bør være takhøyde for. Men likevel, hvorfor skal det det? Man sitter da sammen med andre mennesker da også og ”selv” om det er familie/venner/kjente så kan man jo vise bordskikk, for eksempel. Noe annet er det dersom man er alene selvfølgelig, da kan man rape, fise og klø så mye de vil for meg. Jeg synes ikke fisefin skal blandes med folkeskikk!

Klaging på kropp er nok på lista ja… Kan du skjønne det da? Hm… *klager aaaaldri*

Tusen takk for utmerkelsen! =o)

McD; Hehe, takk for lang og god kommentar. =o) Jepp, jeg har et anstrengt forhold til kroppslyder, derom hersker ingen tvil. Men fobi, neppe. Det er noe med uttrykket ”Alt til sin tid” og det er de som ikke har disse følerne jeg har et anstrengt forhold til. Naturlige prosesser er det ja visst, men det er ikke alle settinger det er like naturlig. Spørsmålet blir jo; skal de som synes det er helt naturlig la være å ta hensyn til de som overhodet ikke finner det naturlig i sosiale settinger? Eller er det helt greit at folk gjør akkurat som de vil når de vil det? Ah, store universelle spørsmål i dag altså…

En liten rap som kommer i ekspressfart er det vanskelig å hindre, men det vil ikke dermed si at hvis man har gjort det èn gang, er det ”lovlig” å fortsette bare fordi man finner det naturlig selv. Mener jeg.

Hehe, jeg tviler på at du ville satt pris på at den lekre dama di klør seg i skrittet i full offentlighet og gjentatte ganger. Selv om det er naturlig for en mann (?).

Du har flere gode poeng i avsnittet om mat. =o) De tar jeg til etterretning, særlig fordi jeg synes det er hyggelig med en god samtale rundt middagsbordet. Den store utfordringen er å lære vampyrer og andre at det er forskjell på å snakke når man har dyttet maten inn i hulrommet ved kinnet, og å snakke med tunga full av mat som renner ut når de åpner gapet. Vi lærte da virkelig ”ikke prat med mat i munnen” da vi var små? Eller var det ”ikke spis med mat i munnen”. Hm…

Angående åpne luftveier, så går det faktisk an å lukke opp munnen for å puste også. I hvert fall for de fleste. Og jeg står på mitt, tommelen har ingenting i et nesebor å gjøre. Det er mulig skogsneglen må ut, men ikke i andres påsyn.

Hehe, jeg ser prompe-problematikken din her.

Klaging på kropp er en uting, jeg er helt enig. Man burde kunne klare å være fornøyd med seg selv. Jeg tror det kreves tiår (hundreår?) med hard jobbing…

Hårspray er skummelt når det ligger et tynt lag på gulvet! Det er rene skøyteisen, så jeg støtter deg der.

Ah, lange hårtjafser… What can I say… I’m a sinner! Til og med vampyrene klager hver gang de tørker seg etter dusjen. Meeen, likevel, jeg trøster meg med at min mann liker håret mitt langt. ;o)

Hva? Trenger man ikke se ut som en modell fra Dior? Hvorfor i alle dager er det ingen som har fortalt meg det litt før?

Hehe, takk igjen for ditt engasjement i kroppslyder! =o)

Vero; Heisann og velkommen hit! Ja, jeg tenkte det kunne være på sin plass. ;o)

Sokken sa...

Jeg synes jo ikke at jeg er fisefin da. Jeg er veldig godt oppdratt ved matbordet, mitt faderlige opphav var nøye på dette med å spise og snakke separat. Og suppe skal heller ikke slurpes har jeg lært. :)
Jeg vil ikke si at det er fobisk å reagere på slike spise- og kroppslyder. :o)

Hehe, jeg tror det er en viss enighet her i gården om at det lange håret skal beholdes, så da får det være hår i sluk og ellers.
Gnaging ang eget utseendet er definitivt noe å ta tak i.

Neglecta sa...

Sokken; Å, du er så fisefin atte *knis* Jeg kan faktisk ikke huske at vi snakket om det hjemme, med å spise pent osv, så jeg er nok bare et naturtalent, hehe.

Jeg har sett at det er mulig få kjøpt sånne "nettingpropper" til å sette i dusjen, altså hvis man har vanlig liten åpning ned til sluket. Det hadde vært en god investering her i huset, tror jeg. Kanskje noe å tenke på til Valentinsdagen, hehe, for det er nok mannen som hadde blitt mest fornøyd. Det hadde vært kjærlighetsgaven sin det, tenker jeg! =o)

Isobel sa...

Interessant inlegg, jeg er nok mest av alt enig i at det er en tid for alt, man kan prøve å begrense hvor mye man eksponerer av kroppsfunksjonene sine når man tilbringer tid sammen med andre mennesker. Og at det er viktig at barn lærer dette på et tidlig tidspunkt synes jeg er viktig.

Da jeg leste om matmytene kom jeg på noe jeg opplevde da jeg som ung jobbet litt som legesekretær. En del av jobben bestod i å skrive journaler/epikriser som var diktert på diktafon. Problemene oppstod når overarbeidede og stressede leger bestemte seg for å spise matpakka mens de lese inn på diktafonen. Det syns jeg var litt ufint, men 19 år gammel tør man ikke helt å irette sette skumle voksne leger.

Anonym sa...

Så utrolig bra skrevet og tatt på kornet dette. jeg humrer og humrer, og ja- du har helt rett i at det ikke er tøft å gjøre alle disse tingene. Urk det buseavsnittet var skikkelig--ekkelt..Men det er kanskje noen som plasserer busene overalt? Kjenner jeg er litt glad jeg bor alene akkurat nå ;)

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates