lørdag 9. mai 2009

Selvforsynt gartnerspire

lørdag 9. mai 2009
På hver side av vårt lille hjem har vi små, brune hageflekker, omkranset av relativt store og viltvoksende hekkeplanter. Mest fordi vi har nysgjerrige naboer rundt oss på alle kanter, samt en lekeplass, men også fordi de vokser raskere enn Mannen kan svinge hagesaksa. Han står stort sett for moseklipping (der det skulle vært plen), raking og annet forefallende hagearbeid. Jeg har ofte hatt ansvaret for beplanting i krukkene og kniping av visne blomster (sikkert fordi jenter har mye knipetrening). Det har altså vært arbeidsmessig sånn passelig jevnt og urettferdig fordelt, men siden det har gått i min favør har jeg ikke klaget på det.

Forleden dag kom jeg på en knakende god idé, kanskje den beste ideen jeg har hatt på lenge. Dette var noe som ville komme hele familien til gode. Noe som ville veie opp for min latskap på det gartnerske plan og mangel av grønne fingre. Den lille engelen på min høyre skulder nærmest jublet over min fraværende egoisme, snurret rundt sin egen akse og rent tråkket på håret mitt i sin begeistrede iver. Jeg skal så mais!

Med hodet først stupte jeg inn i kjøkkenskapet, der jeg fant en gammel pose med upoppet popkorn. Et lite glass med vann gjorde nytten et par dager som innledende fase, for raskere spiring, og dermed var det klart for gjenbruk av fire gamle hermetikkbokser som foreløpige potter. Da kornene var vel i jorda, matplasten stramt trukket over, luftehull prikket med gaffel og herligheten godt plassert i vinduskarmen, da var denne kroppen så stolt at den nesten sprakk. Tenk du, i år skal familien være selvforsynt med maiskolber til høsten! Vi kan lage maisbrød, popcorn, søtet mais, saltet mais, tortillachips, maispiper og og… Økologisk dyrket og helt uten genmodifisering. All natural – as me! Lykkefølelsen var berusende. Helt til Mannen kom inn og sa:

”Men eh… Hvor skal du plante dem når de blir større da?”

Smart ass…

Som et lite ps kan jeg si at på bare noen få dager har de skutt igjennom plasten og trives som aldri før. Snart har vi ny hekk – i vinduskarmen…

Dessuten tenker jeg litt på å plante hvitløk også.

10 kommentarer:

Tante Grønn sa...

Hørtes spennende ut med mais! Du har all grunn til å være stolt. Dere får vel plass til det på en av de små hageflekkene? Jeg har ikke en gang en bitteliten hageflekk, og må nøye meg med det som kan dyrkes i vinduskarmen. Så det blir urter og cherrytomater :) Føler meg som en overbeskyttet mor overfor de små spirene ;)

Neglecta sa...

Tante Grønn; Er du klar over hvor høye de blir de maisplantene egentlig? *glis* Jeg tror du har gjort lurt i å holde deg til dyrking i vinduskarmen. Maisen er en meget takknemlig grønnsak å dyrke forresten, når jeg står ved siden av kan jeg formelig SE den gro. Nesten litt skummelt... Javisst, man får et slags beskyttelsesinstinkt overfor disse små forsvarsløse, hihi.

Tante Grønn sa...

Ja, mente altså overbeskyttende der. Ikke overbeskyttet. Det er vel plantene som er overbeskyttet ;)
Har aldri dyrket mais, men det aner meg fra det du skriver at den sannsynligvis blir høyere enn meg. Høyere enn huset? "Hvor bor du da?" "I huset som er gjemt bak maisplantene" *knis*

Hellig Lykke sa...

oi, oi, nå ble jeg veldig inspirert her... kanskje jeg skal prøve det jeg også?? Jeg har en hel mosegrodd hage der mais sikkert kan finne seg en plass.... Fordeligen ute er absolutt ulik og ujevn hos oss også, men det skulle bare mangle... den er MEGET ujevn inne også, og det er IKKE til min favør .....
Mais.... ja, jammen.... skal ta opp igjen chili og tomater også tenker jeg :-)
Ha en god lørdagskveld, jeg har pause fra Gullruten

Astrid sa...

Fine, fine Neglecta! GODT å ha deg tilbake :) Dette innlegget gjorde godt i kroppen ...og jaggu var timingen god. I morgen har jeg 'lage kjøkkenhage' på agendaen. Vi får se hvordan det går... Tar med litt popcorn, just in case ;)

Neglecta sa...

Tante Grønn; Hehe, jeg forsto det. Da jeg sto opp i dag hadde de vokst nye 3 cm. Hvor skal dette ende - ja, i huset bak maisplantene, hihi.

Hellig Lykke; Sånn jeg ser det nærmest BER maisen om å bli plantet i hagen deres. Tenk så imponert Hulemannen vil bli når han får servert hjemmedyrkede saftige, smørrennende maiskolber! Da blir det flere sko! Hm, skal tenke litt på chili. Og så var det jo denne hvitløken også. Hm... Kanskje vi får brekke opp terrassen så det blir litt mer plass?

Astrid; Åh, den som hadde en kjøkkenhage, good on you! Håper du holder oss oppdatert. Jeg vil påstå at mais antagelig er noe av det som er mest moro for ungene - for de kommer fort opp av jorda og vokser i en rasende fart!

altgodt sa...

kvitløk bør du plante om hausten, så kan den stå ute heile vinteren og kose seg i kald jord og slåss seg større. Og du kan spise graset!

Neglecta sa...

Alt Godt; Velkommen hit!

Aha, så vidunderlig at noen kommer med gode planteråd! Det kan jeg saktens trenger her jeg sitter med vindusposten full av hurtigvoksende mais...

Med fare for å høres like dum ut som jeg er (når det gjelder grønt) - kan jeg plante fedd? Eller hvordan gjør jeg det ellers? Jeg har fått servert bakt potet med hvitløkgress og det er en av grunnene til min gartnerspirestart.

Helene sa...

se her ja, her fant jeg jo svaret.. :)
tror jaggu vi og må prøve dette. med utålmodige barn i hus kan det være greit med noe som vokser fort. Og mais er jo så snadder!

Hellig Lykke sa...

ja planter man fedd eller hele hvitløk?? Nå plopper maisen ned i vannet i glasset og jeg forventer framgang gaaaaanske fort.....:-)

Legg inn en kommentar

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates